Samosy
Samosy to przekąska pochodząca z kuchni indyjskiej. Mają postać trójkątnego pierożka, smażonego w głębokim oleju. Jako nadzienie najczęściej stosuje się ostro przyprawione warzywa. Ponieważ lubimy poznawać nowe smaki przetestowaliśmy przepis na samosy i musimy przyznać że wyszły nam bardzo smaczne. Zachęcamy was do wypróbowania przepisu, by w waszej kuchni nie było nudy.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
100g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany lub jogurtu
Nadzienie:
4 ziemniaki średniej wielkości ziemniaków
szklanka kukurydzy konserwowej
2 marchewki
2 cebule średniej wielkości
3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
¼ łyżeczki suszonego chilli
sól
3 łyżki oleju
szklanka oleju do smażenia
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać. Pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać, a ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. W patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek i przyprawy, chwilę smażyć, po czym dodać ziemniaki i marchewkę. Smażyć je ciągle mieszając przez minutę. Zmniejszyć ogień, wlać szklankę wodę, posolić do smaku i całość dusić, aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje. Wyłączyć ogień, dodać natkę pietruszki i kukurydzę, wymieszać. Wystudzić.
Dokładnie wymieszać masło, śmietanę lub jogurt z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać mąkę. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli zbyt lepi się do rąk, dosypać trochę mąki. Ciasto podzielić na 10 - 12 równych kulek, każdą z nich rozwałkować na placek średnicy ok. 15 cm. Placki przekroić na pół. Starannie sklejając brzeg, z każdej połówki zrobić rożek, napełnić go farszem i starannie zlepić brzegi. Samosy smażyć w głębokiej patelni, w dużej ilości oleju, po ok. 4 min. z każdej strony, na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz