Pieczona pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą
Sałatka caprese w mięsnym wydaniu na ciepło. Tak w skrócie można opisać nasze dzisiejsze danie. Połączyliśmy soczystą pierś z kurczaka ze świeżymi, dojrzewającymi w słońcu pomidorami i aksamitną mozzarelą. do tego pachnąca oliwa i bazylia i myślami jesteśmy w słonecznej Italii.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
2 pomidory
1 opakowanie sera mozzarella
12 świeżych liści bazylii
1 mały kubeczek śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Umyć pomidory i pokroić je w półplastry. Umyć liście bazylii oraz piersi z kurczaka. Pokroić mozzarellę na małe plasterki. W każdej piersi z kurczaka, powycinać ok. 5-6 kieszonek. Do każdej kieszonki nałożyć plasterek pomidora, plasterek mozzarelli oraz liść bazylii. Przełożyć nafaszerowane piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego, przyprawić solą i pieprzem, następnie zalać je śmietaną, a wierzch polać oliwą z oliwek. Włożyć naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz