Crème brûlée z białą czekoladą


Tradycyjny francuski deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Dzisiaj odsłona z białą czekoladą...słodki aż piecze, powie nie jeden, a drugi umhymmm to jest pyszne chcę więcej. Francuzi to jednak wiedzą co dobre i na słodko i na słono, śmiało można się na nich wzorować. Maja gust Ci "żabojadzi" ;)


Składniki (na 6 porcji):

400 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
4 żółtka
70 g cukru
100 g białej czekolady
Na wierzch: 5 łyżek cukru
Do dekoracji: kiwi lub inne owoce


Piekarnik nagrzać do 110⁰C. Przygotować foremki. Do rondelka wlać śmietankę, laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka. Przepołowioną laskę i ziarenka wanilii włożyć do śmietanki. Zagotować, odstawić z ognia na 5 minut. Dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wyjąć pustą laskę wanilii. W czystej misce wymieszać łyżką żółtka z cukrem. Cały czas mieszając żółtka wlewać do nich stopniowo śmietankę. Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut, piec tylko do czasu aż masa się zetnie (dodatkowo stężeje po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce).Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc (deser można trzymać w lodówce przez około 3 dni). Przed samym podaniem posypać wierzch kremu cukrem (około 1 niepełna łyżka na 1 porcję), potrząsnąć foremką rozprowadzając cukier równą warstwą po powierzchni deseru. Opalić palnikiem, skarmelizować cukier. Udekorować połówką plasterkami kiwi i podawać.










Komentarze

Popularne posty