Roladki w sezamie
Jeszcze jeden przepis z warsztatów "Lubelskie smaki na wielkanocnym stole", chociaż roladki sprawdzają się doskonale o każdej porze roku. Nasze roladki z suszonymi pomidorami panierowane w sezamie to na ciepło doskonałe drugie danie. Natomiast pokrojone na zimno stanowią oryginalną i dekoracyjną przystawkę.
Składniki:
3 szt polędwiczek wieprzowych lub schab (my niestety polędwiczek nie dostaliśmy)
1 słoik suszonych pomidorów
1 pęczek świeżej bazylii
sól
pieprz
mąka
sezam
bułka tarta
olej do smażenia
Polędwiczki lub schab pokroić na plastry. Lekko rozbić tak aby uformować prostokąt. Oprószyć sola i pieprzem. Na każdym rozbitym kawałku mięsa układać suszone pomidory i bazylię. Zrolować. Obtaczać w mące a następnie w rozkłóconym jajku i sezamie wymieszanym z bułką tartą, nadając im kształt. Roladki usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Roladki mogą być doskonałym daniem obiadowym, ale również pyszną przystawka na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz