Milky way


Jedno z tych ciast co to jest mocno dobre i słodkie, a do tego niezbyt skomplikowane. A jeszcze do tego się go nie piecze, czyli raj dla tych co to boja się własnego piekarnika albo nie idzie im współpraca z tym urządzeniem.



Składniki:

350 g kakaowych herbatników
1 kostka masła
3/4 szklanki mleka 
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mleka w proszek
2 tabliczki czekolady mlecznej
4 łyżki śmietanki 30%

Do garnka wlać mleko, dodać cukier oraz cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia i zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać je stopniowo wlewając wystudzone mleko z cukrami. Do masy maślanej wsypywać porcjami mleko w proszku i wszystko ucierać na gładki krem. 
Na spodzie formy (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia układać herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzić połowę przygotowanego kremu, a na kremie układać kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzić pozostały krem i przykryć go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę i mieszać do połączenia się składników. Wierzch ciasta polać przygotowaną polewą. Tak przygotowane ciasto wstawić na minimum 3 godziny do lodówki.















Komentarze

Popularne posty