Naleśniki czekoladowe
Te naleśniki zasmakują niejednemu łasuchowi, a już tym co uwielbiają czekoladę to na pewno. Farsz do nich możecie skomponować dowolnie, my proponujemy delikatny twarożek z bakaliami. Do tego odrobina sosu czekoladowego i nic już więcej do szczęścia nie trzeba.
Składniki:
20 dag mąki
szklanka mleka
szklanka wody
łyżka lub dwie kakao
2 jajka
łyżka oleju
Nadzienie:
30 dag białego sera tłustego
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru
Sos:
pół tabliczki mlecznej czekolady
5 łyżek słodkiej śmietanki
migdały lub orzechy
rodzynki
Składniki ciasta wymieszać i odstawić na pół godziny. Następnie usmażyć naleśniki.
Ser utrzeć z żółtkami, cukrem i cynamonem. Można też dodać rodzynki. Nadzieniem smarować naleśniki i składać je na 4 części.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką, tak aby przybrała konsystencję sosu. Odstawić i do ciepłego wrzucić pokrojone migdały i pozostałe rodzynki. Naleśniki odsmażać na średnio gorącym maśle, gorące polewać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz