Pyzy z serem



Pyzy przeważnie kojarzą nam się z tymi z mięsem lub może jeszcze co niektórym z dzieciństwa z pasztetową i dlatego podchodzą do nich z rezerwą. My obalamy mity pyzy są pyszne bo z naszych rodzimych ziemniaków, a do tego my proponujemy jeszcze farsz z twarogu. A twaróg z mleka od naszych polskich krów. I tym sposobem powstało pyszne polskie danie.




Składniki:


600 g ziemniaków ugotowanych
600 g ziemniaków surowych
1 jajko 
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli do ciasta

Farsz: 
250 g twarogu tłustego
3 cebule
sól
pieprz
100 g masła
sól 

Przygotować farsz i okrasę: cebulę obrać i drobno posiekać w kostkę. Usmażyć na złoto na maśle. 2 kopiaste łyżki usmażonej cebuli wymieszać z twarogiem. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i utoczyć z farszu niewielkie kuleczki. Resztę cebuli zostawić na patelni.
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować. Mocno odcisnąć przez szmatkę, zachowując sok. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę. Zagotować szeroki garnek osolonej wody. Zlać wodę z płynu po surowych ziemniakach, pozostały na dnie naczynia krochmal dodać do ziemniaków. W misce wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i solą. Z ciasta uformować kulkę, rozpłaszczyć ją, na środek placuszka włożyć kuleczkę farszu, otoczyć ją ciastem i ponownie utoczyć kulkę. Ugotować próbną pyzę. Jeżeli ciasto się nie rozpada, przygotować resztę pyz. Gdyby ciasto rozkleiło podczas gotowania dodać do niego 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotować pyzy partiami ok. 3 minut po wypłynięciu. Podawać polane gorącą okrasą. 








Komentarze

Popularne posty