Szparagi zapiekane z szynka
Sezon na szparagi trwa, ale pamiętajcie że jest krótki (przynajmniej u nas ich dostępność trwa krótko). Spieszymy z pomocą jak przygotować to warzywo, zjeść smacznie i przy tym bardzo się nie napracować. A tym co wolą troszkę więcej czasu włożyć w przygotowywanie dań polecamy np. tartę z zielonymi szparagami.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
125 g szynki parmeńskiej
1 cytryna
oliwa
sól
pieprz
tymianek
2 łyżki startego żółtego sera
Szparagi umyć i odłamać stwardniałe końcówki. Na każdym plasterku szybki ułożyć po 2 szparagi i zwinąć je w ciasny rulon. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w ósemki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i skropić go oliwą. Układać ruloniki ze szparagami. Szparagi lekko skropić oliwą. Pomiędzy szparagi ułożyć cząstki cytryny. Oprószyć wszystko solą, pieprzem, tymiankiem i delikatnie posypać żółtym serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz