Kawowe ciasteczka z musli
Na dworze pogoda ponura i przygnębiająca. Baterie we wszystkich aparatach padły, a światło do tego kiepskie. Jak pech to pech. Trzeba temu jakoś zaradzić. Ciasteczka przez nas przygotowane może nie wyglądają pięknie, ale ich kawowy aromat unoszący się po całej kuchni i niezapomniany smak wynagrodzą brak słońca.
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki miodu naturalnego
6 łyżek cukru pudry
150 g masła
1 łyżeczka cukry waniliowego
4-5 łyżek gęstej śmietany
3/4 szklanki musli
½ łyżeczki sody
kilka kostek czekolady mlecznej lub deserowej
Sodę oczyszczoną wymieszać ze śmietaną, żółtkami i cukrem pudrem. Mąkę przesiać, wymieszać z kawą, posiekać z masłem. Dodać rozpuszczony miód, musli, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym z cukrem waniliowym białkiem, posypać drobno pokrojoną czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz