Kawowe ciasteczka z musli


Na dworze pogoda ponura i przygnębiająca. Baterie we wszystkich aparatach padły, a światło do tego kiepskie. Jak pech to pech. Trzeba temu jakoś zaradzić. Ciasteczka przez nas przygotowane może nie wyglądają pięknie, ale ich kawowy aromat unoszący się po całej kuchni i niezapomniany smak wynagrodzą brak słońca. 


Składniki:

300 g mąki pszennej
3 łyżki kawy  rozpuszczalnej
1 jajko
1 żółtko 
2 łyżki miodu naturalnego  
6 łyżek cukru pudry 
150 g masła
1 łyżeczka cukry waniliowego 
4-5 łyżek gęstej śmietany 
3/4  szklanki musli 
½ łyżeczki sody 
kilka kostek czekolady mlecznej lub deserowej


Sodę oczyszczoną wymieszać ze śmietaną, żółtkami i cukrem pudrem. Mąkę przesiać, wymieszać z kawą, posiekać z masłem. Dodać rozpuszczony miód, musli, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować roztrzepanym z cukrem waniliowym białkiem, posypać drobno pokrojoną czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.













Komentarze

Popularne posty