Klangorki
Klangorki to małe, słodkie, drożdżowe bułeczki posypane cukrem i odrobiną cynamonu – jak ktoś lubi. Doskonałe na śniadanie do szklanki ciepłego kakao, lub podwieczorek. A i do kawki będą w sam raz.
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 jajka
50 g cukru
50 g masła
60 ml zimnego mleka
szczypta soli
do posmarowania:
jajko
cukier trzcinowy
Masło rozpuścić. Do miseczki wlać śmietanę i rozprowadzić w niej drożdże. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią i schłodzić w lodówce min. godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice obsypana mąką. Rozwałkować na grubość ok 1,5 cm i wykrawać szklanką kółka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozmąconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Odstawić na 40 minut by bułeczki podrosły. Bułeczki piec ok 15 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz