Piankowy sernik


Tortownica sernika, a tylko kostka twarogu do sporządzenia potrzebna. Takie cuda tylko u nas ☺. Poza tym niewiele innych składników potrzeba, a ciasto pyszne i wilgotne mamy. Wilgotne dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, swoją drogą ciekawy patent. U nas bezapelacyjnie sprawdził się, czego i Wam życzymy.


Składniki:

250 g twarogu
2 żółtka
6 białek
szczypta soli
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g mlecznej czekolady


Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną (tylko do połączenia składników). Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ubite białka dodawać po łyżce do masy twarogowej. Mieszać delikatnie silikonową łyżką. Masę przełożyć do tortownicy o śr. 21 cm. Foremkę wstawić do większej prostokątnej blaszki. Wlać ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik piec w temperaturze 170⁰C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykryć folią aluminiową. Upieczony sernik wyjąć z kąpieli wodnej, ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować ciasto.














Komentarze

Popularne posty