Ciasto kisielowe
Proste a zarazem pyszne ciasto, które gdy jest lekko ciepłe smakuje jak kaszka manna z dzieciństwa. Gdy jest całkowicie zimne to skojarzenie już znika. W oryginalnym przepisie z zeszytu babci nie było dodatku barwnika, jednak wtedy ciasto nam wyszło z sinymi plamkami. Może kiedyś kisiel był inny. Dlatego my dodaliśmy odrobinę barwnika, dosłownie kropelkę i taki efekt nam się podoba.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 opakowanie kisielu (malinowy, truskawkowy)
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
odrobina różowego barwnika
cukier puder do posypania
W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, wodę, odrobinę różowego barwnika i ekstrakt waniliowy i wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel w proszku i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
Wlej ciasto do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a patyczek wbity w środek będzie suchy. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz