Kotlety po hawajsku
Kotlety po hawajsku niby wszyscy znają, ale okazuje się, że my o nich zapomnieliśmy. Proste, bez panierki, więc klasa pierwsza poradziła sobie z ich wykonaniem. Tylko musimy wam się do czegoś przyznać. My zamiast dusić zapiekliśmy nasze kotlety, bo nie mamy aż takiej dużej patelni by zmieścić kotleciki dla całej klasy.
1 podwójny filet z piersi kurczaka
1/3 łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 plastry ananasa z puszki
2 plasterki sera żółtego
2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pozbawić ewentualnych błonek. Przekroić wzdłuż na 2 filety. W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć filety z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia drugiej strony nałożyć na wierzch plaster ananasa z puszki, a na to plaster sera. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość do czasu aż ser się rozpuści (ok. 2-3 minuty).
Po usmażeniu przełożyć kotlety po hawajsku na talerz, a dziurkę od ananasa wypełnić łyżeczką żurawiny ze słoiczka.
Komentarze
Prześlij komentarz