Muffinki pistacjowe z białą czekoladą

Wszystko co pistacjowe cieszy się ostatnio dużym powodzeniem. Nie ma się co dziwić skoro pistacje w 2024 roku to najpopularniejsze orzechy. Mu podążamy za trendami ale i uwielbiamy ten smak, dlatego mamy dla Was już drugie muffiny pistacjowe, tym razem z dodatkiem białej czekolady.  


Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki drobno posiekanych pistacji + 2 łyżki do dekoracji 
¾  szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki pasty pistacjowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
10 g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki

W dużej misce wymieszać mąkę, posiekane pistacje, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubić jajka. - Dodać do nich jogurt, olej roślinny, pastę pistacjową i ekstrakt z wanilii, a następnie dobrze wymieszać. Dodać składniki mokre do suchych i delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Nie mieszać zbyt długo. Blaszkę do muf fin wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić papilotki do ¾ wysokości. Piec muffinki przez 18-20 minut, w temperaturze 180°C. 
Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę dokładnie wymieszać, aż polewa będzie gładka. Udekorować muf finki i posypać odrobiną posiekanych pistacji.








Komentarze

Popularne posty