Makaron w sosie cebulowym
Makaron do którego początkowo podchodziliśmy z dystansem, patrząc na składniki. Przy przygotowaniu wylaliśmy wiele łez, zwłaszcza że przyrządzaliśmy podwójną porcję. Jednak było warto, bo danie okazało się bardzo smaczne i powtórzymy je z wszystkimi klasami.
5 cebul
250 g makaronu muszelki/grube kolanka
250 ml bulionu
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki
sól
6 łyżek tartej mozarelli
Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozpuścić masło, dodać olej i wsypać cebulę. Cebulę zeszklić, następnie oprószyć ją solą i pieprzem, dusić pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu. Jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni można dodać troszkę oleju.
Następnie wlać bulion, zwiększyć ogień i smażyć całość (bez przykrycia) aż połowa płynu odparuje. Dodać starty ser i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i poczekać aż ser się rozpuści.
Powstały sos wymieszać z makaronem i od razu podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz