Keks drożdżowy z rodzynkami
Taki keks inaczej zwany bułką kiedyś robiły nasze babcie, i my oczywiście w dzieciństwie zanim zjedliśmy wydłubywaliśmy rodzynki. Teraz nasze gusta się nieco zmieniły i sypalibyśmy ich nieco więcej. Grupa która robiła nasz keks też chyba nie lubi tej wersji winogron, ale Wy jeśli lubicie to sypcie ich do woli.
3-3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
150 g masła
3 jajka
50 g świeżych drożdży
cukier waniliowy
100 g rodzynek
tłuszcz i bułka tarta do formy
Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść a pod koniec dodać roztopione lekko przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać z rodzynkami, przełożyć do formy keksowej, posmarowanej tłuszczem i wysypanej bulką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz