Smalcówki z serem

Na jednej z grup kulinarnych przeczytaliśmy o ciastkach zwanych smalcówkami, które niektórzy kojarzyli z dzieciństwem. Dla nas była to zupełnie obca nazwa. Postanowiliśmy poszukać i wypróbować dla Was te ciasteczka. Zrobiliśmy je z nadzieniem serowym i rzeczywiście wyszły bardzo pyszne, bez udziwnień i kremów. Dawny, prosty smak jak mawiają nasze babcie. 

Składniki:

Ciasto:
ok. 500g mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
50g świeżych drożdży
0,5szkl. śmietany 18%
2 jajka
1 kostka smalcu (200g)

Nadzienie serowe:

250g białego sera
2 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1 mały cukier waniliowy
ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego

Składniki wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
Ser biały przełożyć do miski. Dodać do niego jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. Następnie do masy serowej wsypać budyń w proszku i wymieszać. Przygotowaną masę serową wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i śmietanę i rozetrzeć na jednolitą masę. Mąkę tortową wsypać do drugiej, dużej miski. Dodać pokrojony na kawałki smalec i rozetrzeć do uzyskania okruchów. Następnie dodać resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów i pokroić go na nieduże prostokąty. Na każdym kawałku ciasta, przy brzegu kłaść czubata łyżeczkę nadzienia i zwijać ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smalcówki piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Muszą był ładnie zarumienione. Studzić  na kratce. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.








Komentarze

Popularne posty