Bułeczki tureckie
Chlebek turecki to rodzaj pieczywa pszennego wyborowego – słodki chleb drożdżowy z rodzynkami, popularny w województwie łódzkim. W skład produktu tego typu wchodzą: mąka pszenna, drożdże, mleko, kawa zbożowa, masło, melasa, rodzynki, woda, jajka, niewielkie ilości soli i cukru. Pieczywo to dzięki zawartości kawy zbożowej i melasy zyskuje głęboką brązową (karmelową) barwę i charakterystyczny smak. My zrobiliśmy to pieczywo w formie bułeczek, bo i wygodniej i bardziej podzielnie. Polecamy.
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
330 ml mleka
40 – 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżeczki kawy zbożowej
100 g rodzynek
Do posmarowania:
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka mleka
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę, lekko przestudzić – powinno pozostać letnie. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników (oprócz rodzynek) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Dodać rodzynki i krótko wyrobić. Uformować z niego kulę, odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić ciasto na kawałki (80 g) i formować bułeczki. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułki piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz