Babka 12 łyżek
Proste ciasto pieczone w foremce do babki, którego nazwa związana jest z ilością składników użytych do jego zrobienia. Puszyste, lekko cytrynowe doskonale dla tych co stawiają pierwsze kroki w kuchni. Oczywiście to ciasto może być pieczone w innej foremce według upodobania.
Ciasto:
12 łyżek cukru
12 łyżek oleju roślinnego
12 łyżek mleka
12 łyżek mąki
skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
Cukier puder
W dużej misce ubić jajka z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Stopniowo dodawać olej i mleko, cały czas mieszając.
Dodać startą skórkę i sok z cytryny do masy jajecznej.
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawać je do mokrych składników, mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasto bez grudek.
Wlać ciasto do przygotowanej formy na babkę o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
Pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz