Grzanki z zielonym pesto i serem pleśniowym
To danie to doskonały dodatek na grilla, do zup ale również może być samodzielnym śniadaniem lub kolacją. My wykorzystaliśmy tym razem bagietki ze sklepu i gotowe pesto ale polecamy upiec swoje bagietki i pesto z naszego przepisu na ziołowe pesto.
Składniki:
1 ser camembert
200 g pomidorków koktajlowych
1 duża bagietki
zielone pesto
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
4-5 łyżek oliwy
Camembert naciąć, aż powstanie charakterystyczna kratka. Położyć środku naczynia żaroodpornego.
Bagietkę pociąć w kromki i każdą kromkę posmarować cienką warstwą zielonego pesto. Posmarowane kromeczki układać wokół sera na przemian z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.. Na ser dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka pomidorków i suszone zioła. Całość skropić oliwą. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃. Bagietka musi przyrumienić się, a ser rozpuścić.
Komentarze
Prześlij komentarz