Grzanki z zielonym pesto i serem pleśniowym

To danie to doskonały dodatek na grilla, do zup ale również może być samodzielnym śniadaniem lub kolacją. My wykorzystaliśmy tym razem bagietki ze sklepu i gotowe pesto ale polecamy upiec swoje bagietki i pesto   z naszego przepisu na ziołowe pesto


Składniki:

1 ser camembert 
200 g pomidorków koktajlowych
1 duża bagietki 
zielone pesto
3 ząbki czosnku 
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
4-5 łyżek oliwy

Camembert naciąć, aż powstanie charakterystyczna kratka. Położyć środku naczynia żaroodpornego. 
Bagietkę pociąć w kromki i każdą kromkę posmarować cienką warstwą zielonego pesto. Posmarowane kromeczki układać wokół sera na przemian z pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.. Na ser dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka pomidorków  i suszone zioła. Całość skropić oliwą. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃. Bagietka musi przyrumienić się, a ser rozpuścić.











Komentarze

Popularne posty