Kotlety z soczewicy i mięsa
Chrupiące kotleciki z mięsa mielonego i soczewicy to nasza obiadowa propozycja. Receptura pochodzi z zestawu egzaminacyjnego z którym zmagali się nasi koledzy w egzaminacyjnej sesji letniej. Doskonale komponują się z sosem szczypiorkowym i ulubioną surówką.
200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
100 g soczewicy czerwonej
50 g czerstwej bułki pszennej
200 ml mleka
40 g cebuli
100 ml oleju
100 g bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
100 g soczewicy czerwonej
50 g czerstwej bułki pszennej
200 ml mleka
40 g cebuli
100 ml oleju
100 g bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Cebulę drobno pokroić. Soczewicę ugotować i lekko ostudzić. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
Sporządzić masę z mięsa mielonego, cebuli, namoczonej i odciśniętej bułki, ugotowanej soczewicy i jaja. Doprawić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Uformować z masy owalne kotlety, po 2 sztuki na porcję, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Komentarze
Prześlij komentarz