sobota, 10 czerwca 2017

Budyniowe naleśniki


Niby normalne naleśniki, ale dodatek budyniu i nieco inny sposób wykonania ciasta sprawia że są grubsze, puszyste a przy tym kolorowe. Doskonały deser dla łasuchów. My eksperymentowaliśmy z budyniem malinowym i czekoladowym, wy możecie dodać swój ulubiony.
 
Składniki: 


½ szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki żytniej
1 opakowanie budyniu malinowego/czekoladowego
½ szklanka wody
200 ml mleka
1 jajko
½ łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju + trochę do posmarowania patelni

Nadzienie:
0,5 kg twarogu
2 łyżki śmietanki
3 łyżki jogurtu naturalnego
1.5 łyżki cukru
lub dowolny dżem


W dużej misce wymieszać ze sobą mąki, budyń oraz cukier. Żółtka oddzielić od białek. Do suchych składników dodać żółtka, wodę, mleko i olej. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem.
W osobnej misce ubić białka wraz z solą na sztywną pianę. Kolejno wmieszać je delikatnie przy pomocy łyżki do pozostałych składników na naleśniki.
Na patelni, najlepiej przeznaczonej do smażenia naleśników, rozprowadzić niewielką ilość oleju. Wylewać na nią po jednej chochli masy i smażyć kolejne naleśniki na rumiano z obydwóch stron.
W misce rozgnieść przy pomocy widelca twaróg. Dodać cukier, śmietankę i jogurt, tak aby masa zrobiła się odpowiednio mokra. Razem wymieszać. Na naleśniki kłaść ser lub ulubiony dżem. Zawijać w ruloniki lub składać w trójkąty i serwować.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz