czwartek, 8 czerwca 2017

Kawowe muffiny z kawałkami czekolady


Na sam widok ślinka cieknie... Połączenie kawy i czekolady dla niektórych wygrywa z marcepanem. Dla nas jest to właśnie to, delikatność czekolady, podkręcona aromatem kawy, czyli dwa w jednym, bo i do picia i do zjedzenia. Popołudnie przy takim zestawie to relaks na całego, czego i Wam życzymy.


Składniki:

190 g mąki
80 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki grubo zmielonej kawy
140 g cukru pudru
2 jajka
140 g miękkiej margaryny
2 łyżeczki kawy rozpuszczanej espresso zaparzonej w 100 ml gorącej wody
50 ml mleka
1,5 gorzkiej czekolady 

Do dużej miski wsypać mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, mieloną kawę, cukier puder i dobrze wszystkie te składniki wymieszać. 
W osobnym naczyniu zalać gorącą wodą łyżeczkę espresso i wlać do mieszanki suchych składników. Dodać mleko, margarynę i jajko. Mieszać łyżką aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu delikatnie wmieszać 6 łyżek posiekanej czekolady.
Łyżką przełożyć ciasto do papilotek, nie więcej niż 3/4 wysokości. 
Piecz około 15-20 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczone babeczki pozostawić na chwilę w formie, w której się piekły, następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie rozpuścić odrobinę ciemnej czekolady i udekorować wierzch każdej babeczki.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz