poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zupa brokułowa z serkiem


Brokuły albo się love, albo się nie love, no my to love brokuły, prawie pod każdą postacią ☺. A zupkę jarzynówkę z tymi warzywami to zawsze i wszędzie o każdej porze zjemy. Dodamy jeszcze, że brokuł dzięki zawartości sulforafanu jest uznawany za warzywo przeciwnowotworowe, wiec warto go jeść, aby ustrzec się przed tą chorobą.


Składniki:

1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziemniaki
1 brokuł
100 g serka topionego
1l bulionu
sól
pieprz
garść pestek dyni
2 łyżki oleju


Warzywa i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć warzywa. Jak zaczną się rumienić dodać serek topiony, podgrzewać aż zacznie się topić. Całość zalać gorącym bulionem, gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać brokuł, przyprawić solą i pieprzem. Gotować aż brokuł będzie miękki ale nie będzie się rozpadał. Gotową zupę posypać pestkami dyni. Można dodać kleksa śmietany. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz