piątek, 2 czerwca 2017

Drożdżowe ciasto z rabarbarem


Pomimo, ze sezon rabarbarowy lekko przebrzmiał na wielu blogach, my dajemy mu jeszcze jedną szansę. I jak się okazało słusznie... ciast drożdżowe w połączeniu z rabarbarem, nieziemską kruszonkę i po prostu szklanką mleka odbiera pierwszeństwo nie jednemu tortowi. Dajcie rabarbarowi szansę...


Składniki:

Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
5 żółtek 
3/4 szklanki mleka w temperaturze ciała
30 g drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła 
szczypta soli
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju 
szczypta soli
2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 

Kruszonka:
100 gramów miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego


Masło roztopić i schłodzić do temperatury pokojowej. Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.  Pozostałą mąkę przesiać z solą do miski, dodać pozostały cukry, wbić żółtka, dodać stopiony tłuszcz. Wlewać rozczyn i zagniatać elastyczne ciasto. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotować rabarbar i kruszonkę. Rabarbar obrać i pokroić na cienkie plasterki, zasypać 5 łyżkami cukru, wymiesza i odstawić na około 30 - 40 minut, odsączyć na sitku. Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć szybko w miseczce palcami i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto drożdżowe lekko wyrośnie wyłożyć odsączony rabarbar, ubić pianę z białek, utrwalić cukrami, aby nie były wyczuwalne i dodać budyń, lekko wymieszać, na koniec dodać stopione, ale nie gorące masło. Wyłożyć pianę, posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180OC, piec około 50 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz