poniedziałek, 19 czerwca 2017

Pomidory nadziewane jajkiem i szynką



Kanapki, jajecznica, kanapki. A wcale tak nudno nie musi wyglądać wasze śniadanie. Niby składniki te same ale smak, wykonanie i wygląd zupełnie inny. Odrzucamy nudę i zachęcamy do zrobienia naszych pomidorków nadziewanych jajkiem i szynką. Do tego jeszcze domowy chlebek z naszego przepisu i dzień zaczyna się rewelacyjnie. 


Składniki:


4 pomidory
½ cebuli
100 g żółtego sera
2 łyżki oleju
200 g szynki
4 jajka
koperek
sól
pierz


Z umytych pomidorów odkroić wierzch. Następnie pomidory wydrążyć, posilić w środku i odwrócić odciętą częścią do spodu. Wydrążony miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać posiekany koperek i pokrojoną szynkę a następnie miąższ. Razem przesmażyć, doprawić do smaku. Po wystudzeniu dodać starty żółty ser, wymieszać. Nadziewać pomidory do ¾ ich głębokości. Na wierzch wybić jajko. Przykryć odciętym wierzchem pomidora. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz