czwartek, 15 czerwca 2017

Brzoskwiniowy poemat


Brzoskwiniowy smak, aromat i wygląd to ciasto jest całe brzoskwiniowe i dobrze, bo brzoskwinie lubimy i cenimy za smak i nie tylko. Proste ciasto bez pieczenia, z pysznym i lekkim budyniowym nadzieniem to całą kwintesencja smaku tego pysznego ciasta.


Składniki:

0,5 l mleka
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru
48 herbatników pełnoziarnistych
puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa


Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką (ziemniaczaną i pszenną) i wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić. Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzony budyń.
Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plasterki. W prostokątnej blaszce ułożyć warstwę herbatników (16 sztuk), na herbatniki wyłożyć 1/3 kremu budyniowego i warstwę brzoskwiń, następnie wyłożyć kolejną warstwę herbatników, krem, brzoskwinie, herbatniki, krem, brzoskwinie i tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić przez kilka godzin.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz