piątek, 23 czerwca 2017

Muffiny dla dzieci


Ciasta, ciasteczka dla naszych najmłodszych fanów. Dzisiaj ich nie zawiedziemy i serwujemy coś co dzieci lubią najbardziej czyli lekkie muffinki z nadzieniem budyniowo-kubusiowym. Dodamy, że wspaniałą przygodą jest pomaganie mamie w sporządzaniu tychże, dzieciaki są mistrzami robienia precyzyjnego bałaganu więc dlaczego mamy im bronić ;)


Składniki:

Nadzienie:
350 ml soku typu Kubuś
1 budyń śmietankowy

Ciasto:
1 i ¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki soli
½ szklanki wody
½ szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju


Ugotować budyń śmietankowy, używając zamiast mleka soku Kubuś w ilości 350 ml. 
Przesiać mąkę z sodą, dodać sól i cukier. W drugim naczyniu wymieszać wodę olej i jogurt. Do składników mokrych dodać suche i całość wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Do papilotek wlać po łyżce ciasta, na to nałożyć łyżeczkę nadzienia i całość uzupełnić ciastem do ¾ wysokości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz