piątek, 16 czerwca 2017

Laksa drobiowa


Jak już pisaliśmy zupa laksa popularna jest w Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Malezji, Singapurze, jak również w Australii. Spróbowaliśmy ją przenieść na grunt polski, a wręcz kresów wschodnich. I zapewniamy Was wyszła i zachwycała nas.


Składniki:

2 łyżki pasty laksa
1 l bulionu
1 puszka mleka kokosowego
2 filety z kurczaka
250 g makaronu wermicelli
sok z cytryny
1 łyżeczka brązowego cukru
szczypiorek
sól
pieprz


Do dużego garnka włożyć pastę laksa i podgrzewać ok. 1 minuty, wlać bulion i mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Filet z kurczaka pokroić w drobna kostkę, włożyć do garnka i gotować około 5 minut. Przyprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z gorącą zupą i posiekanym szczypiorkiem. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz