sobota, 17 czerwca 2017

Bułeczki cynamonowe



Kolejna propozycja na bułeczki do zabrania ze sobą na wiosenny czy letni wypad poza miasto.Puszyste, mięciutkie i pachnące bułeczki polane niekruszącym się na wszystko lukrem. Sekret lukru tkwi w dodatku serka philadelphia. Ale to wymyśliła Paulina z kotlet.tv, a my skorzystaliśmy z jej pomysłu. 




Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej jasnej
190 ml mleka
2 jajka
15 g drożdży świeżych lub  7 g instant 
70 g cukru
szczypta soli
80 g roztopionego masła

Nadzienie:
100 g cukru
2 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru z wanilią
ok. 40 g masła roztopionego

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek ciepłej wody
50 g serka philadelphia


Świeże drożdże rozrobić w wodzie z cukrem (suche drożdże wsypać od razu). Wszystkie składniki ciasta drożdżowego umieścić w misce dodać drożdże. Mieszać, a potem wyrabiam ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie, plastyczne. Odstawić na 60 minut by wyrosło. Ciasto wałkować na duży prostokąt na blacie posypanym mąką. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Prostokąt z ciasta smarować masłem i posypać posypką cynamonową. Zawijać jak roladę. Ostrym nożem kroić na ok. 3 cm paski. Ustawiam je w odstępach w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40 minut. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni aż będą  rumiane. Zmiksować cukier puder z wodą i serkiem i takim lukrem polać bułeczki.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz