środa, 28 czerwca 2017

Pianka agrestowa


Delikatne ciasta tzw. pianki nie są nam obce, dlatego dzisiaj dzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami. Kolej na piankę agrestową, delikatne rozpływającą się w ustach o smaku i aromacie lata. 


Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
3 galaretki agrestowe
biszkopty okrągłe
kilka kostek czekolady gorzkiej 


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu i odstawić. Schłodzoną puszkę mleka wlać do miski i ubić. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać do ubitego mleka i na szybkich obrotach miksera ubijać , aż masa zacznie się pienić. Blaszkę (24x24) lub tortownicę (26cm) wyłożyć folią spożywczą, następnie ułożyć na dnie biszkopty. Na biszkopty wylać  ubitą masę. Gdy pianka zastygnie, wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto odstawić w chłodne miejsce.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz