czwartek, 22 czerwca 2017

Bułka drożdżowa bez wyrabiania


Buła jak się patrzy i to dla leniwców ☺Dlaczego? A no dlatego, że się nie wyrabia, mięsi czy też miętoli do bólu dłoni, tylko rach-ciach łączy, lekko miesza i czeka 12 godzin, a bułeczka sama się robi. Czasami trzeba sobie pracy odjąć, ale nie przyjemności z jedzenia pysznego, domowego ciasta drożdżowego.


Składniki:

6 jajek
1 kg mąki
2 szklanki cukru
10 dag drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
1,5 szklanki oleju
skórka z cytryny lub pomarańczy


Jaja ubić z 2 szklankami cukru. Dodać pokruszone drożdże, dwie szklanki ciepłego mleka i olej. Nie mieszać zostawić na 12 godzin. Po tym czasie dodać 1 kg mąki i lekko rozmieszać nie wyrabiać. Dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy. Przełożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Piec w nagrzanym do 180⁰C piekarniku przez około 50 minut. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz