Drożdżowe pieczarkowe trójkąty
Pieczarki zaczęły być produktem mało wartościowym, zeszły na dalszy plan kulinarny. A naukowcy twierdzą, że mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka. Niezależna od siebie badania dowiodły, że obecność pieczarek w diecie pomaga m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia. Dlatego zachęcamy do ich używania i stosowania do różnych potraw. Dzisiaj polecamy trójkąty z ciasta drożdżowego, faszerowane pieczarkami.
Składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
1/2 kostka margaryny
1/2 szklanka mleka
2 jaja
25 g drożdży
1/2 łyżka cukru
jajo do smarowania
tymianek do posypania
Farsz
½ kg pieczarek
1 cebula
1 serek topiony
sól
pieprz
oregano
1 łyżka masła
Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć. Drożdże rozpuścić z mlekiem i cukrem, dodać do mąki razem z jajami, wyrobić. Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto przestanie się lepić. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut.
Pieczarki oczyścić zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło, zeszklić na nim cebule a następnie dodać pieczarki. Lekko wszystko posolić i dusić do odparowania wody. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać serek topiony, starannie wymieszać.
Ciasto wałkować i wycinać kwadraty, nadziewać farszem, formować trójkąty, dokładnie sklejając brzegi widelcem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać tymiankiem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz