środa, 14 czerwca 2017

Pasta laksa


Pasta laksa to specyficzna mieszanka przypraw, która nadaje charakterystyczny i właściwy smak laksie, zupie w Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Malezji, Singapurze, jak również w Australii. Ale o zupie to w następnym poście ;)

Składniki:

1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
½ łyżeczki kurkumy
6 suszonych papryczek chili
1 cebula czerwona
1 łyżeczka trawy cytrynowej
4 kawałki imbiru kandyzowanego
5 orzechów (dowolnych)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju orzechowego



Suszone papryczki chili zalać wrzącą wodą odstawić na kilka minut aż zmiękną. Na suchej patelni podgrzać kolendrę, paprykę, kmin i kurkumę 1-2 minuty, często mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Dodać wszystkie składniki i razem zblendować. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz