poniedziałek, 12 czerwca 2017

Duszony filet z indyka z brzoskwiniami



Lista zalet mięsa z indyka jest długa. Dietetycy chwalą je za wartości odżywcze - chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze cenią indyka za to, że można z niego przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych.* My dziś przygotowaliśmy dla was dietetycznego indyka duszonego z brzoskwiniami. Piękny kolor i ciekawy smak. 



Składniki:


400 g filetów z piersi indyka
1 łyżeczka oliwy
¼ szklanki bulionu drobiowego
¼ szklanki soku jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki drobno pokrojonych brzoskwiń
1 ząbek czosnku
koperek lub natka pietruszki
imbir
kurkuma
pieprz
sól


Filet z piersi indyka opłukać, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę. Skropić oliwą, oprószyć imbirem i kurkumą. Przełożyć do głębokiego naczynia, zalać połową bulionu wymieszanego z sokiem z jabłek i cytryny. Dusić pod przykryciem 15 minut. Dodać przeciśnięty czosnek, pozostały bulion i dusić jeszcze 15 minut. Kilka minut przed końcem duszenia dodać brzoskwinie, a na koniec dodać posiekany koperek lub pietruszkę. 











*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/indyk-mieso-ktore-polecaja-dietetycy-wartosci-odzywcze-indyka_43463.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz