czwartek, 29 czerwca 2017

Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą


Kasza gryczana pojawia się w Kuchni Polskiej dość często, a to w pierożkach,a to w gołąbkach, kaszakach. My dzisiaj poszaleliśmy i prezentujemy Państwu dość niecodzienne zastosowanie kaszy, bo w sałatce. Jak dla nas bomba, rewelacja, no po prostu strzał w dziesiątkę, bo kasza doskonale wchłonęła smak i aromat sosu i jest idealnym tłem do reszty składników. Propozycja wegańska na drugie śniadanie lub kolację. 


Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej
1 mała puszka kukurydzy
1 papryka
2 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka pestek słonecznika
sól

Sos:
1/3 szkl oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
pieprz


Wszystkie składniki sosu wymieszać w szczelnie zamkniętym słoiku. Obrany czosnek wrzucić w całości, ma tylko nadać zapach.
Kaszę ugotować na sypko. Do gorącej jeszcze kaszy wlać 5 łyżek sosu i wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Zimną kaszę przełożyć do salaterki. Kukurydzę dokładnie odcedzić z zalewy, dodać do kaszy. Paprykę i pomidory drobno pokroić, ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Natkę posiekać. Wszystko połączyć razem i starannie wymieszać. 











2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy kaszę gryczaną, dlatego próbujemy ją przemycić do wielu dań.

      Usuń