czwartek, 26 stycznia 2017

Chleb pieczony w garnku

Ostatnio po internecie krąży przepis na chleb pieczony w garnku. Ponieważ niedawno zaczęliśmy swoją przygodę z wypiekiem chleba, postanowiliśmy wypróbować ów przepis. Nasze źródło to szalonooka.pl. Wyszedł nam chrupiący, pyszny chlebek. Wygląd oceńcie sami. A następny chlebek to już chyba będzie na zakwasie. 

Składniki:

750 g mąki najlepiej 650
25 g świeżych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko

Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier, sól olej. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. Dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki (ok. 8 godzin). Piekarnik razem z garnkiem (naczyniem żaroodpornym) nagrzać do 220 stopni. 
Stolnice podsypać mąką, wyłożyć ciasto i chwilę wyrabiać, żeby ciasto było spójne. Ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu około 40 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć z piekarnika nagrzane naczynie, przerzucić do niego ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec chleb przez 35 minut pod przykryciem i po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut. Chleb wyjąc z piekarnika i garnka zaraz po upieczeniu i ostudzić na kratce.















2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, nigdy nie slyszalam o takim chlebku. Musze wyprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszamy, na prawdę warto. I ten zapach pieczonego chleba mmm....

    OdpowiedzUsuń