środa, 18 stycznia 2017

Surówka z cukinii



Ta surówka to doskonała zastępczyni zwykłej mizerii. Wygląda bardzo podobnie ale smakuje bardziej dostojnie. Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Składniki:

1 cukinia
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 pęczek koperku
sól
pieprz


Cukinię dokładnie umyć, odciąć końcówki i pokroić w cieniutkie plasterki. Koperek umyć i posiekać, dodać do cukinii. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do smaku soli i pieprzu. Wymieszać cukinię z sosem jogurtowym. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz