Zawijańce z kurczaka z mascarpone
Często mamy smaka na kurczaka, dlatego też go robimy. A dzisiaj robiliśmy zawijańce z piersi z delikatny serkiem mascarpone, owijane dojrzewającą wędlinką do wyboru boczkiem lub szynką. Musimy przyznać, że danie nam wyszło, jest pyszne i sprawdzone, z tych do polecenia!
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
100 g serka mascarpone
1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
1 łyżeczka rozmarynu
skórka otarta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
8 plastrów szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Filety umyć i oczyścić z ewentualnych błon. Lekko rozbić, posypać solą i pieprzem z każdej strony i odstawić. Mascarpone rozetrzeć łyżeczką. Dodać do niego posiekane zioła, skórkę z cytryny oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać. Piersi smarować masą serową, zwinąć. Każdą pierś owijać dwoma plastrami szynki lub boczku.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kurczaka przez 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut.
Tak zawiniętych piersi jeszcze nie próbowałam zrobić.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
W takim razie zapraszamy do wypróbowania przepisu, bo niestety degustacji nie możemy zapewnić :), wszystko u nas znika w oka mgnieniu.
Usuń