środa, 25 stycznia 2017

Trufle orzechowo-migdałowe



Malutkie, okrągłe cieszą zarówno oko  jak i podniebienie czekolado- i orzechożerców. jeśli macie ich wielu koło siebie to od razu warto zrobić kilka porcji tego przysmaku bo z tej porcji wychodzi około 20 trufli. U nas znikły w oka mgnieniu.  



Składniki:

1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżki masła
¾ szkl posiekanych orzechów
¾ szkl posiekanych migdałów


Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzać śmietankę, a gdy już będzie gorąca zestawić ją z ognia, wsypać czekoladę, dodać masło i wszystko razem ucierać na gładka masę. Masę połączyć z orzechami i zostawić na godzinę do stężenia. Po wyjęciu masę nabierać łyżeczką i formować małe kulki. Każdą kulkę obtoczyć w posiekanych migdałach. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz