Torcik monte
Pyszną przekąskę, którą dzieci bardzo lubią, wykorzystaliśmy do sporządzenia kremu do pysznego torciku. I jak się okazało bardzo trafnie, bo smak i konsystencja bardzo nam podpasowały do ciasta biszkoptowego. Razem tworzą zgrany duet.
Składniki: ( tortownica 21 cm )
Biszkopt:
4 jajka
½ szkl mąki pszennej
½ szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
600 g Monte
2 pełne szklanki mleka w proszku
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewać po 1 żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut ( do suchego patyczka ). Ostudzić i rozciąć na 3 blaty, przed przełożeniem delikatnie nasączyć słodką herbatą.
Żelatynę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać i ostudzić. Masło ubić z żółtkiem i cukrem pudrem, a następnie dodać Monte. Po zmiksowaniu dodawać stopniowo mleko w proszku i lekko przestudzoną żelatynę – wszystko razem dokładnie wymieszać na gładką, kremową masę.
Na spód tortownicy położyć nasączony biszkopt, posmarować go częścią masy, przykryć kolejnym biszkoptem, docisnąć i tak do wykończenia składników. Całość dokładnie wkoło posmarować masą i obsypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz