wtorek, 17 stycznia 2017

Kaszotto


Wszędzie trąbią, że kasze są zdrowe, podzielamy oczywiście to zdanie i zachęcamy Was do gotowania kasz pod różnymi postaciami. Czy to na sypko do drugiego, czy kostki krakowskiej, czy też jako dodatek do zup. A dzisiaj zachęcamy do zrobienia polskiej wersji słynnego włoskiego dania i zastąpienia właśnie ryżu kaszą pęczak. Ta kasza z jęczmienia ma najwięcej właściwości odżywczych, bo jest najmniej przetworzona. Nasz organizm podziękuje nam za taką bombę składników odżywczych szczególnie w trudnym okresie zimowym. Więc zajadajmy się kaszami w formie kaszotta. 


Składniki:

1 cebula
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
¼ szkl. kaszy pęczak
1 marchewka
1 pietruszka
¼ selera
1 cukinia
½ szklanki fasolki szparagowej
½ łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
200 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego

Na dużej patelni lub w rondlu na oliwie lekko podsmażyć pokrojona w kosteczkę cebulę i pokrojony czosnek. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać. Dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszając smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz fasolkę szparagową. Dodać przyprawy. Dodać przyprawy i smażyć mieszając około 3 minut. Wlać gorąca wodę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszać przykryć i dusić około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę doprawić. Dusić ciągle mieszając, aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz