piątek, 20 stycznia 2017

Pulpety rybne w sosie chrzanowym


Pulpety do tego rybne to niezbyt wdzięczny temat. Dzisiaj obalamy mit i serwujemy delikatne pulpeciki w sosie chrzanowym, który przykrywa mdły smak ryby i zaostrza całość. Danie wyszło pierwszorzędnie, do tego ciekawie podane, może zrobić furrorę.


Składniki:

500 g filetu z ulubionej ryby
1 jajo
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
1 cebula
szczypta natki pietruszki
szczypta koperku
sól
pieprz

Sos:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 cebuli
1 liść laurowy
2-3 ziarnka ziela angielskiego
2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego
garść koperku
2-3 łyżki chrzanu
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietanki kremówki/jogurtu naturalnego
sól
pieprz



Filety z ryby dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli jest taka potrzeba osuszyć jeszcze na durszlaku. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym cebulę, koperek i natkę pietruszki drobno posiekane. Wyrabiać dokładnie masę rybną, formować kuleczki i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 10 min. od wypłynięcia.
Do rondelka wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, liść laurowy, ziele angielskiego, pieprz ziarnisty oraz wlać tyle wody, by przykryła wszystkie składniki. Gotować do miękkości warzyw, po czym wszystko wyjąć z wywaru. Marchewkę zetrzeć na tarce i ponownie wrzucić do wywaru. Dodać posiekany koperek i chrzan, doprawić solą i pieprzem. Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką, zahartować odrobiną wywaru, wlać do sosu i zagotować .
Pulpety rybne polać sosem, podawać z ryżem lub pure ziemniaczanym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz