poniedziałek, 2 stycznia 2017

Chłopski garnek


Konkretna zupa, ale nie koniecznie dla prawdziwego mężczyzny. Panie też ją polubią - szczególnie w zimowe wieczory, gdy rozgrzeje i nasyci po całym dniu pracy czy jazdy na nartach.


Składniki:

ok 150 g boczku wędzonego
ok 300-350 g kiełbasy
1 czerwona papryka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
ok 250 g kapusty białej
4 ziemniaki
1 papryka słodka
sól
pieprz
liść laurowy
1/2 łyżeczki cukru
2 kulki ziela angielskiego
kminek mielony
majeranek
tymianek
natka pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej



Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, dodać przeciśnięty czosnek - podsmażyć na małej ilości oliwy. Wrzucić do dużego rondla. Dodać kiełbasę, pokrojone w kostkę ziemniaki, kapustę w piórka i boczek z kiełbasą. Wrzucić liść laurowy i ziela angielskie.
W osobnym naczyniu wlać ok 600-700 ml wody i wymieszać w niej dokładnie przyprawy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wlać do rondla i wymieszać. Przykryć i gotować ok 25 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ewentualnie jeszcze doprawić i chwilę podgotować.


















2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie, na pewno spróbuję,
    dzięki i pozdrawiam.
    Absolwent.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zachęcamy i pozdrawiamy. Miło nam że absolwenci do nas zaglądają i o nas pamiętają.

    OdpowiedzUsuń