poniedziałek, 9 stycznia 2017

Ziarenka kawy



Kawa nie tylko wspaniale pachnie i smakuje, ale ma też wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych. Najbardziej znanym i cenionym składnikiem kawy jest kofeina. Może dlatego zwykle nawet nie podejrzewamy, jak wiele innych wartościowych substancji kryje się w ziarnach kawy. Są w nich antyoksydanty, sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, kwasy organiczne.*



Składniki:

125 g masła w temperaturze pokojowej
215 g mąki pszennej
50 gramów mąki ziemniaczanej
130 gramów cukru pudru
2 żółtka
1 czubata łyżeczka kakao
2 czubate łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 

Przesiać przez sitko wszystkie suche składniki. Dodać żółtka i masło. Zagnieść ciasto, tylko do połączenia składników (jeśli będzie zbyt klejące podsypać mąką). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać ciasto po kawałeczku (jedna łyżeczka). W ręku nadawać ciastu owalny kształt i patyczkiem do szaszłyków zrobić wgłębienie na środku walca, by ciastko przypominało ziarno kawy. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni  przez ok. 20 minut.










*http://www.poradnikzdrowie.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz