sobota, 7 stycznia 2017

Krem z cukinii


Zupy kremy zdobywają coraz większe rzesze fanów, my też zasililiśmy ich szeregi, bo coraz bardziej lubimy te proste zupy. Proste ale nie prostackie, a takie potrawy lubimy. Zmiksowane cukinie w towarzystwie uprażonych pestek dyni i śmietany kremówki to doskonały sposób na niecodzienny obiad. 


Składniki:

4 szkl bulionu 
750 g cukinii 
2 średnie ziemniaki 
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

do podania:
4 czubate łyżki uprażonych pestek dyni
2 łyżki słodkiej śmietanki kremówki

Umytą i osuszoną cukinię pokroić na kostkę o boku około 1 cm. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię.
W garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić. Dodać czosnek i cukinię i często mieszając smażyć na dużym ogniu 3-4 minut. Do garnka wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować zupę do ich całkowitej miękkości. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem. Zupę przelać do miseczek, nałożyć po łyżce śmietanki, posypać pestkami dyni. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz