poniedziałek, 30 stycznia 2017

Pyzy ziemniaczane



Klasyk wśród klasyków. My zaglądamy a u nas go brak, tak być nie może. Spieszymy zatem jak najszybciej to nadrobić. Ugościmy was pysznymi pyzami ziemniaczanymi, okraszonymi skwareczkami z cebulką. Od samego patrzenia ślinka cieknie. 



Składniki:


2 kg ziemniaków
2 jajka
sól
5-10 dag mąki do posypania
10 dag słoniny do podania
5 dag cebuli


Ziemniaki umyć, obrać, połowę ugotować ostudzić, zemleć. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałą skrobię dodać do wyciśniętych ziemniaków, połączyć z ugotowanymi i zmielonymi, wbić jajka, osolić, zagnieść ciasto jeżeli jest rzadkie dosypać 3-4 łyżki mąki pszennej lub 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Formowanie gałeczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do osolonej, gotującej się wody i gotować 5-8 minut w zależności od wielkości kluski. Wyjmować na cedzak, przelać gorącą wodą, podawać ze skwarkami, tłuszczem i usmażoną cebulą.
Pyzy ziemniaczane można nadziewać mięsem wówczas ciasto musi być twardsze, a pyzy wymagają dłuższego gotowania.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz