Wieprzowina w sosie curry
Sposób na wieprzowinę niebanalny, nietrudny i nieoczywisty. A jak się okazuje smaczny i godny polecenia. Niby zwykły gulasz, ale jednak smaki azjatyckie wkradają się w niego niezaprzeczalnie, rozgrzewa w ten zimowy czas!
Składniki:
350 g wieprzowiny (łopatka, szynka, schab)
6 plastrów ananasa z puszki (ok. ½ puszki)
½ szklanki soku z ananasa (z puszki)
kolorowe papryki
1 ząbek czosnku
cebula
1 puszka pomidorów siekanych bez skórki
3 czubate łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju sezamowego (może być inny)
1½ łyżeczki curry
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki mąki
Warzywa i mięso pokroić w kosteczkę. Mięso posolić i popieprzyć. Oprószyć mąką i zarumienić na oleju. Do mięsa dodać curry i czosnek. Po minucie dodać posiekane warzywa. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną gorącego sosu. Dodać do mięsa. Doprawić do smaku cukrem, imbirem, sola i pieprzem. Podawać np. z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz