czwartek, 12 stycznia 2017

Wegańskie curry z tofu


Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie. I my właśnie w kategorii tej inne składniki daliśmy ser tofu i wyszło rewelacyjnie. Naprawdę polecamy z czystym sumieniem, róbcie swoje wariacje na temat curry.



Składniki:

200 g ryżu 
2 marchewki
2 pietruszki
kostka tofu
200 g kapusty pekińskiej  
8-10 średnich pieczarek
olej 
papryka słodka
papryka ostra
imbir
curry
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki sosu sojowego


Ryż opłukać na sicie, zalać zimną wodą – proporcje 1:1, przykryć, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 8 -10 minut. Następnie wyłączyć gaz i pozostawić ryż pod przykryciem, aby doszedł.
Marchew i pietruszkę pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na oleju z na dużej patelni. Dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz w średnią kostkę tofu, sos sojowy, przypraw, całość wymieszać dokładnie.
Po 5 minutach na patelnie wrzucić pokrojoną w cienkie paski kapustę pekińską. Całość podlać odrobiną wody i przykryć pokrywką na 2-3 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem,












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz