czwartek, 5 stycznia 2017

Kinder counrty


Nazwa tego ciasta jest całkowicie adekwatna do jego batonikowego odpowiednika. W obu przypadkach są one mega słodkie, mega pyszne no i mega puszyste. Jest jedna różnica my tegoż pysznego towaru mamy więcej i dłużej się możemy cieszyć tym nieziemskim smakiem.



Składniki:

2 białe czekolady
250 g serka mascarpone
330 ml kremówki 30 %
4 szklanki ekspandowanego ziarna pszenicy w miodzie 
2 mleczne czekolady
1 gorzka czekolada
150 ml kremówki 30 %
garść ekspandowanej pszenicy na wierzch
150 g herbatników maślanych



Masacrpone i 330 ml kremówki ubić na jednolitą, gładką masę. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 białe czekolady, delikatnie je przestudzić i dodać do mascarpone i kremówki, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy dodać pszenicę i wymieszać do połączenia się składników.
Blaszkę prostokątną bądź tortownicę wyłożyć herbatnikami, a na to wyłożyć przygotowaną wcześniej masę, na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady mleczną i gorzką, przestudzić. W misie miksera umieścić kremówkę i ubić na sztywno, do niej dodać przestudzone czekolady i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Wierzch posypać ziarnami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia.













2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda 😊 muszę i ja w końcu zrobić takie ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo jest bosskie, pozdrawiamy!!

      Usuń